Att sluta röka

Att röka är bland det sämsta man kan göra för hälsan, det visste vi redan. Men att sluta röka är inte det lättaste och man kan behöva lite hjälp på traven. I Danmark ska man testa att ge rökare pengar för att sluta, men det kan också funka med en vanlig nedtrappning eller ett tvärt stopp.

3597385-hand-crushing-a-cigarette

På nyheter24.se kan man läsa att Danmark nu gör ett försök med att ge folk pengar för att sluta röka. De här testerna backas av experter och de kommer att finansieras av en organisation. Metoden har tidigare testats i USA där deltagarna fick upp till 17 000 kronor för att sluta röka under en längre period. Resultaten var så goda att man alltså bestämde sig för att testa konceptet i Danmark. Varför man gör detta är för att danskarna tycker att det behövs ett initiativ för att motverka rökning eftersom det är det största folkhälsoproblemet i landet.

Trappa ner med nikotin

Att få pengar för att inte röka kan vara en bra motivation till att sluta, men det gör knappast så att röksuget och abstinensen försvinner. För att bli av med ett cigarettberoende kan andra metoder behöva tas till. För att göra övergången från att röka så smidig som möjligt kan ett tips vara att trappa ner med hjälp av nikotin. Detta gör man bäst med nikotintuggummi eller e-cigarett. Tuggummina kan man hitta i vanliga livsmedelsbutiker och e-cigg kan man hitta exempelvis på https://fyndiq.se/halsa-skonhet/e-cigaretter/.

Sluta tvärt

Även om man använder en mindre nikotindos i övergången säger läkare i Expressen att man måste vara helt fri från nikotinberoende för att man ska få de hälsofördelar som det innebär att sluta röka. Läkare råder också att det kan vara bäst att sluta tvärt med rökning och nikotin. Detta blir extremt jobbigt i några dagar men sedan går det över och nikotinberoendet försvinner helt och hållet.