Därför funkar matsäckskirurgi

Det finns en utbredd uppfattning bland människor att det är lätt att gå ner i vikt. Uppfattningen är kulturellt betingad och har inte stöd i vetenskapen, som tvärtom säger att det är svårt. Kroppen gör allt för att få behålla sitt lagrade fett, och därför kan den enda utvägen för många vara att göra en överviktsoperation, som gastric bypass.

En social konsensus om att fetman gör en lat skapar ett stigma hos överviktiga personer och är orsaken till att många drabbas av social ångest och depression – kanske ger de helt enkelt upp sina försök tillslut. Att göra en Gastric Bypass är inte att ge upp: det är att skapa förutsättningar för kroppen att gå ner i vikt.

Kroppen kämpar mot viktnedgång

 

I SVD skriver fetmaforskaren Erik Hemmingsson om hur kroppen framför allt har tre försvar mot viktnedgång. Först och främst fungerar kroppen så att den skyddar sig mot olika krissituationer. När man går ner i vikt gör sig cellerna av med fett, vilket gör att kroppen försvarar sig genom att inte göra sig av med för mycket energi. När kroppen går ner i vikt kommer också hungerskänslorna öka, eftersom kroppen försöker skicka ut en varning. Det är här överviktskirurgin kommer in: genom att operera matsäcken så att den blir mindre minskar du på hungersignalerna, och överlistar alltså kroppens försvar.

Och så var det det där med vanan. Att påstå att viktminskning inte är hårt arbete är helt enkelt ett tecken på okunskap. För att få bukt med sin fetma kan en överviktsoperation hjälpa – så länge du också utmanar dina vanor. Det här kräver extremt hårt arbete, men det kan gå.

Övervikt är påfrestande både för psyket och för den fysiska kroppen. Det finns helt enkelt inget som heter ”bra fetma”. En stor fettansamling kring magen ökar helt enkelt risken
för hjärt- och kärlsjukdomar, det visar studie efter studie.