Jobbkaffe för hjärtats skull

Kaffe och dagstidningTidigare har man trott att kaffe har negativa effekter på hjärtat, men det har nu visat sig att det snarare är tvärt om. Kanske visar sig exporten av den svenska fikan bli en hälsoexport också.

Kaffe är viktigt för oss svenskar, och vi ligger tvåa i världen när det gäller konsumtion per person och år. Tidigare drack många av oss äckligt kaffe på jobbet, men tack vare
http://www.sweetcoffee.se/ går det idag att få riktigt bra kaffe, oavsett om man jobbar på en verkstad eller på ett kontor. Svenskarna har också inspirerat anställda i andra länder till att ta fikapauser på jobbet.

För mycket koffein kan påverka hjärtat, och tidigare trodde man att de som hade hjärt-kärlsjukdomar borde undvika koffein. Nu vet man dock att kaffe inte ökar risken för arytmier. Studien som visade detta gjordes i kaffelandet Brasilien, vilket kan ha påverkat resultatet. Hälften av deltagarna i studien var nämligen vana kaffedrickare, vilket forskarna också skriver i sin rapport. Att man inte lyckades påvisa negativa hälsoeffekter visar dock att det inte är farligt att dricka kaffe regelbundet. Kanske minskar det till och med riskerna för hjärtat.

Fika på export

Den svenska fikan blivit en export, på samma sätt som den finländska saunan, den norska laxen, det danska hygget och den isländska artisten Björk. Kanske tycker vårt broderfolk i öster att det är lite orättvist, med tanke på att finländarna faktiskt dricker mer kaffe, men nu har BBC uppmärksammat svensk fika, vilket man kan läsa om här.

I USA har kefékedjan Fika funnits sedan 2006, skriver Metro. I New York har kedjan också fått flera konkurrenter, och det går att fika på svenskt sätt i bl.a. Toronto och Singapore. ”Swedish Fika” är också namnet på en humorvideo som gjort internationell succé på Youtube. En intervju med upphovsmännen kan ni se här.

Även i Sverige genererar fikandet pengar, vilket SCB uppmärksammar här.