Klamydia – fler testar sig hemifrån

Klamydia är en sjukdom som är svårt att märka av. Detta gör det extra viktigt för alla att testa sig om man är osäker på om man har blivit smittad. Istället för att få hjälp av en läkare eller barnmorska, kan man nu beställa hem ett klamydiatest. Detta har fler och fler upptäckt som fördel.

beställa på nätetDet är fler och fler som väljer att beställa hem ett test på nätet för att dubbelkolla om man har blivit smittad eller inte, som till exempel på klamydiatestet.se. Det är många som med åren har upptäckt smidigheten i att beställa hem ett test istället för att behöva gå till en mottagning. Den största ökningen kan man se i Malmöregionen skriver Sveriges Radio. Man har upptäckt att man spar tid genom att inte behöva boka en specifik tid samtidigt som man slipper jobbiga möten med läkare.

Trots att man tar sitt ansvar och vill testa sig för klamydia, är det många mottagningar som tycker att det finns nackdelar med att inte få träffa personerna i fråga. Speciellt när det handlar om ungdomar som behöver informeras om sexuell hälsa. Där önskar ungdomarmottagningarna att de kommer dit istället för att beställa hem ett klamydiatest, men tycker ändå att det är bättre än att inte testa sig alls.

Svårt att upptäcka klamydia

Klamydia är en vanlig sjukdom i Sverige som orsakas av en bakterie som smittas vid samlag. Sjukdomen kan bidra till att man blir steril, både för män och kvinnor. Av de fall där man upptäcker sjukdomen klamydia är 85 procent av dessa i åldern 15-29 år. Det är dock svårt att upptäcka märkbara symtom av sjukdomen, vilket gör det extra viktigt att testa sig om man är osäker. Både för sig själv och för framtida partner.

Om man ändå skulle märka av ett symptom på klamydia känner man oftast att det svider när man kissar, att men får ont i nedre delen av magen eller att flytningar luktar illa, skriver UMO. För männen kan man få flytningar ut urinröret och känna svullnad och värk i pungen.

Det är viktigt att alla tar sitt ansvar och testar sig vid osäkerhet. Antigen via ett besök på en mottagning eller genom att beställa hem ett test från nätet.