Naglarna visar dolda hälsoproblem

Det finns flera sätt att märka av om man är frisk som en nötkärna eller om man är sjuk, men visste du att dina naglar, ditt hår och din hud kan avslöja om du har en dold sjukdom?

doktor vård sjukTidigare har vi skrivit om hur svettningar i kombination med andnöd kan vara tecken på en ankommande hjärtinfarkt och kroppen har faktiskt fler tecken än så för att avslöja hur vi egentligen mår, det gäller bara att veta vad man ska titta efter. Till exempel kan missfärgade naglar, irriterad hy och risigare hår och hårkvalitet vara tecken på att du lider av en dold sjukdom – och det var precis vad 48 åriga Eva Sartorius fick erfara. Hennes problem började med att hon tappade hår, vilket är en stor indikator på att något i kroppen inte står riktigt rätt till, vilket det heller inte gjorde för Eva.

”– Jag fattade inte först. Men sedan började jag få sprickor i huden på fötterna och då insåg jag att jag behövde gå och ta blodprov.” läs mer här.

För Evas del visade det sig att hennes problem bottnade i sjukdomen hypothyrios vilket är en bristsjukdom och handlar om brist på sköldkörtelhormon. Och tur är det att man kom fram till vad felet var, för om denna sjukdom går obehandlad kan den i förlängningen leda till åderförfettning, vilket inte alls är roligt att ta itu med. Men det är inte den enda sjukdomen som visar sig på märkliga sätt. Till exempel är huden kroppens spegel när det kommer till just sjukdomar och likaså är håret och naglarna något som vanligen drabbas av symptom vid ohälsa. Har man exempelvis gulnad hud kan det vara en indikator på en dåligt fungerande galla och lever och om det uppstår en brun rand under nageln kan det vara något så allvarligt som cancer och då gäller det att uppsöka läkare – med andra ord: att hålla koll på förändringar i kroppen kan vara en god idé för att upptäcka sjukdomar i tid och behandla dem innan det går tokigt!