Vissa åderbråck är livshotande

En vanlig åkomma som kan drabba venerna är att man får ett bråck på dem. Får man ett åderbråck på någon stor pulsåder kan det vara livshotande men vanligast är att man får det på benen. I dessa fall brukar bråcken inte vara farliga men de kan vara väldigt besvärliga.

1717585-leg-artery-and-aortic-valves

I Dagens Nyheter kan man läsa om en 25-årig läkarstudent i USA som upptäckte att mannen som spelade hans patient hade ett åderbråck på kroppspulsådern. I samband med övningen fick ”fejkpatienten” instruktioner om att spela en patient med aortabråck. Läkarstudenten misstänkte utifrån patientens symptom att det rörde sig om ett bråck och kände därför på patientens mage. Då kände han att patienten hade en pulserande expanderande massa i magen. Efter en palpation av buken kunde läkarstudenten konstatera att patienten faktiskt hade den sjukdom som han låtsats ha. I patientens fall hade åderbråcket på stora kroppspulsådern lett till att kroppspulsådern brustit tillslut, vilket är ett livshotande tillstånd.

Vanligt med åderbråck på benen

De här typerna av farliga åderbråck kan vara svåra att upptäcka. Senast för ett par år sedan gjordes en lex Maria-anmälan efter att en äldre man avlidit eftersom sjukvården missat ett dödligt åderbråck på bäckenpulsådern. Läs mer. De absolut vanligaste åderbråcken är dock lättare att upptäcka eftersom de ofta sitter på benen och verkligen syns. Dessa åderbråck är i de flesta fall inte speciellt farliga men de kan vara besvärliga. När man har den här typen av åderbråck är symptomen bland annat en tyngdhets- och trötthetskänsla i benen, kramper och domningar samt klåda och krypningar i benen. Det kan även leda till att man får eksem eller hudförändringar och i värsta fall bensår. Åderbråck på benen går att åtgärda hos en vårdklinik och det finns till och med kliniker som specialiserar sig på just åderbråck. Ett exempel på en sådan klinik är Narva Kirurg.